Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Minkavler på Læsø undrer sig over nedlukning - har fået svar fra SSI

Statens Serum Institut har meddelt en minkavler, at der ikke har været cluster 5 på Læsø. Det undrer ham, at man så har valgt at lukke øen ned

Statens Serum Institut har meddelt en minkavler, at der ikke har været cluster 5 på Læsø. Det undrer ham, at man så har valgt at lukke øen ned
Johnny Strøm fik fredag at vide, at han der ikke er konstateret smitte med cluster 5 på øen. Arkivfoto: Kirsten Østergaard

Da regeringen 5. november valgte at lukke syv nordjyske kommuner ned, var det på baggrund af, at det var her, hvor man frygtede den efterhånden berygtede minkmutation, cluster 5, kunne sprede sig.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forklarede på pressemødet, at restriktionerne gælder i netop de syv kommuner efter anbefaling fra sundhedsmyndighederne.

- Den klare anbefaling fra myndighederne er, at det er her, vi skal sætte ind for at slå cluster 5 ned. Det er den, vi reagerer på, sagde ministeren på pressemødet 5. november.

Det fik Johnny Strøm, minkavler på Læsø, til at kontakte Statens Serum Institut i den forgange uge. Han ville gerne vide hvilken af øens syv minkfarme, som var smittet med cluster 5.

Statens Serum Institut svarede Johnny Strøm fredag.

Her lød svaret: "Der er ikke konstateret SARS-CoV-2 minkvariant cluster 5 på Læsø".

NORDJYSKE har set mailen, som SSI sendte til Johnny Strøm.

Svaret undrer Johnny Strøm og hustruen Irmelin Møller Nielsen.

- Vi er da overraskede. Hvorfor skulle der lukkes ned, når vi ikke har nogen med cluster 5, spørger Johnny Strøm.

På Læsø er borgmester Karsten Nielsen (DF) også forundret over det.

- Hovedargumentet har jo været, at det var på grund af cluster 5. Jeg forventer, at svaret må være, at det er fordi, vi har tætte relationer til Frederikshavn, siger Karsten Nielsen og fortsætter:

- Men jeg er ked af, at jeg ikke selv har spurgt ind til det, og bare taget for givet, at der var cluster 5 herovre, som myndighederne sagde, siger Karsten Nielsen, der dog også forklarer, at Læsø har været mindre hårdt ramt af nedlukningen, fordi der er relativt få pendlere til og fra øen, og mange af dem i forvejen er i kritiske jobfunktioner, så de ikke har været ramt.

Ordlyden i mailen fra SSI til minkavler Johnny Strøm var en smule uklar, og derfor er det svært at tyde, om der menes, at der ikke har været cluster 5 overhovedet på Læsø, eller om man mener, at det kun er på øens minkfarme, der ikke har været smitte med den frygtede mutation.

Samlet har der været 16 konstaterede covid-19-smittede på Læsø. Der er blevet udført 1006 tests. I alt er der 1775 indbyggere i kommunen.

NORDJYSKE har kontaktet Statens Serum Institut gentagne gange pr. e-mail og telefon for at få svaret uddybet, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.